Zařazování vlákniny do jídelníčku
01.09.2022 11:00
Proč naše jídelna významně podporuje zařazování vlákniny do jídelníčku?
Dostatečný příjem vlákniny podporuje peristaltiku střev a má pozitivní vliv na trávení. Dokáže také na sebe vázat nežádoucí látky z potravy a toxické látky vznikající při trávení. Chrání tak trávicí soustavu a má protirakovinný účinek. Dostatek vlákniny chrání i před civilizačními chorobami jako jsou rakovina trávicího ústrojí, srdeční onemocnění, cukrovka, vysoká hladina cholesterolu a obezita.
V naší školní jídelně se snažíme zařazovat pravidelně potraviny obsahující vlákninu, a to ve formě hlavní jídla (např. luštěniny) nebo ve formě polévek s obsahem luštěnin a zeleniny, ale také jako přílohy (např. knedlíky z celozrnné mouky). Snažíme se stravu pro děti připravovat pestrou a vyváženou s ohledem na jejich věk.
Obsah vlákniny (v gramech) ve 100g jedlého podílu některých potravin
Luštěniny v suchém stavu
|
Ořechy a semena
|
Čočka
|
15,0
|
Arašídy
|
7,6
|
Fazole bílá
|
15,9
|
Ořechy vlašské
|
6,2
|
Hrách
|
14,5
|
Ořechy lískové
|
8,7
|
Cizrna
|
16,9
|
Mandle
|
12,2
|
Sójové boby
|
15,4
|
Semena slunečnice
|
6,0
|
Ovoce
|
Zelenina
|
Banán
|
2,3
|
Brambory rané
|
1,4
|
Broskev
|
1,5
|
Brokolice
|
4,1
|
Černý rybíz
|
5,8
|
Fazolové lusky
|
3,7
|
Hrozno
|
2,1
|
Hrášek zelený
|
6,7
|
Hruška
|
3,3
|
Kapustová hlávka
|
4,8
|
Maliny
|
6,6
|
Mrkev
|
2,9
|
Meruňky
|
2,3
|
Paprika zelená
|
2,0
|
Švestky
|
2,5
|
Rajčata
|
1,6
|
Jablko
|
2,3
|
Špenát
|
2,2
|
Obiloviny a výrobky z nich
|
Chléb
|
5,1
|
Ovesné vločky
|
7,2
|
Veka
|
2,5
|
Rýže loupaná
|
1,6
|
Mouka bílá hladká
|
3,1
|
Mouka celozrnná
|
7,0
|
Nízký obsah vlákniny: méně než 3 g vlákniny na 100g potraviny.
Střední obsah vlákniny: 3-6g vlákniny na 100g potraviny.
Vysoký obsah vlákniny: více než 6g vlákniny na 100g potraviny.
—————
Zpět