Zařazování vlákniny do jídelníčku

28.12.2016 20:54

Proč naše jídelna významně podporuje zařazování vlákniny do jídelníčku?

Dostatečný příjem vlákniny podporuje peristaltiku střev a má pozitivní vliv na trávení. Dokáže také na sebe vázat nežádoucí látky z potravy a toxické látky vznikající při trávení. Chrání tak trávicí soustavu a má protirakovinný účinek. Dostatek vlákniny chrání i před civilizačními chorobami jako jsou rakovina trávicího ústrojí, srdeční onemocnění, cukrovka, vysoká hladina cholesterolu a obezita.

V naší školní jídelně se snažíme zařazovat pravidelně potraviny obsahující vlákninu, a to ve formě hlavní jídla (např. luštěniny) nebo ve formě polévek s obsahem luštěnin a zeleniny, ale také jako přílohy (např. knedlíky z celozrnné mouky). Snažíme se stravu pro děti připravovat pestrou a vyváženou s ohledem na jejich věk.

Obsah vlákniny (v gramech) ve 100g jedlého podílu některých potravin

Luštěniny v suchém stavu

Ořechy a semena

Čočka

15,0

Arašídy

7,6

Fazole bílá

15,9

Ořechy vlašské

6,2

Hrách

14,5

Ořechy lískové

8,7

Cizrna

16,9

Mandle

12,2

Sójové boby

15,4

Semena slunečnice

6,0

Ovoce

Zelenina

Banán

2,3

Brambory rané

1,4

Broskev

1,5

Brokolice

4,1

Černý rybíz

5,8

Fazolové lusky

3,7

Hrozno

2,1

Hrášek zelený

6,7

Hruška

3,3

Kapustová hlávka

4,8

Maliny

6,6

Mrkev

2,9

Meruňky

2,3

Paprika zelená

2,0

Švestky

2,5

Rajčata

1,6

Jablko

2,3

Špenát

2,2

Obiloviny a výrobky z nich

Chléb

5,1

Ovesné vločky

7,2

Veka

2,5

Rýže loupaná

1,6

Mouka bílá hladká

3,1

Mouka celozrnná

7,0

 

Nízký obsah vlákniny: méně než 3 g vlákniny na 100g potraviny.

Střední obsah vlákniny: 3-6g vlákniny na 100g potraviny.

Vysoký obsah vlákniny: více než 6g vlákniny na 100g potraviny.

—————

Zpět