Dne 13. prosince 2014 nabývá účinnosti Nařízení Evropského parlamentu a Rady EU č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům. Podle tohoto nařízení se musí každý spotřebitel dozvědět, zda se v nabízené potravině nebo pokrmu vyskytují alergeny. V jídelníčku budou alergeny označeny čísly u jednotlivých pokrmů (např. pokud se v potravině nachází celer, bude v závorce uvedeno 9).
- Seznam alergenů podle nařízení č. 1169/2011:
- Obiloviny obsahující lepek
- Korýši a výrobky z nich
- Vejce a výrobky z nich
- Ryby a výrobky z nich
- Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- Mléko a výrobky z něj
- Suché skořápkové plody (mandle, lískové ořechy, vlašské ořechy aj.)
- Celer a výrobky z něj
- Hořčice a výrobky z ní
- Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
- Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
- Měkkýši a výrobky z nich