Jídlo pro celou organizaci připravuje školní jídelna v Neborech. Všechny paní kuchařky jsou kvalifikované. Spolu s paní vedoucí školní jídelny se pravidelně školí a sledují trendy zdravého stravování. Jídelníček je sestavován tak, aby splňoval požadavky spotřebního koše. Zaměstnanci ŠJ dělají vše pro to, aby jídlo dětem chutnalo.
Našim cílem je vařit z čertvých surovin. Jídelna nenakupuje uzeniny, polotovary a nekvalitní potraviny. Zásadně nepoužívá dochucovadla. Do jídelníčku zařazuje mimo jiné ryby, čerstvou, vařenou i dušenou zeleninu, porce čerstvého ovoce, bulgur, kuskus …
Na stránkách Státního zdravotního ústavu jsou ke stažení užitečné informace např. o obezitě dětí, značkách na potravinách apod. Více zde www.szu.cz.
Naše jídelníčky konzultujeme s nutričním terapeutem.
Zařazování vlákniny do jídelníčku
Proč naše jídelna významně podporuje zařazování vlákniny do jídelníčku?
Dostatečný příjem vlákniny podporuje peristaltiku střev a má pozitivní vliv na trávení. Dokáže také na sebe vázat nežádoucí látky z potravy a toxické látky vznikající při trávení. Chrání tak trávicí soustavu a má protirakovinný účinek. Dostatek vlákniny chrání i před civilizačními chorobami jako jsou rakovina trávicího ústrojí, srdeční onemocnění, cukrovka, vysoká hladina cholesterolu a obezita.
V naší školní jídelně se snažíme zařazovat pravidelně potraviny obsahující vlákninu, a to ve formě hlavní jídla (např. luštěniny) nebo ve formě polévek s obsahem luštěnin a zeleniny, ale také jako přílohy (např. knedlíky z celozrnné mouky). Snažíme se stravu pro děti připravovat pestrou a vyváženou s ohledem na jejich věk.
Obsah vlákniny (v gramech) ve 100g jedlého podílu některých potravin
Obsah bílkovin v potravinách
Luštěniny v suchém stavu
| Potravina | Bílkoviny (g/100 g) |
|---|---|
| Čočka | 15,0 |
| Fazole bílá | 15,9 |
| Hrách | 14,5 |
| Cizrna | 16,9 |
| Sójové boby | 15,4 |
Ořechy a semena
| Potravina | Bílkoviny (g/100 g) |
|---|---|
| Arašídy | 7,6 |
| Ořechy vlašské | 6,2 |
| Ořechy lískové | 8,7 |
| Mandle | 12,2 |
| Semena slunečnice | 6,0 |
Ovoce
| Potravina | Bílkoviny (g/100 g) |
|---|---|
| Banán | 2,3 |
| Broskev | 1,5 |
| Černý rybíz | 5,8 |
| Hrozno | 2,1 |
| Hruška | 3,3 |
| Maliny | 6,6 |
| Meruňky | 2,3 |
| Švestky | 2,5 |
| Jablko | 2,3 |
Zelenina
| Potravina | Bílkoviny (g/100 g) |
|---|---|
| Brambory rané | 1,4 |
| Brokolice | 4,1 |
| Fazolové lusky | 3,7 |
| Hrášek zelený | 6,7 |
| Kapustová hlávka | 4,8 |
| Mrkev | 2,9 |
| Paprika zelená | 2,0 |
| Rajčata | 1,6 |
| Špenát | 2,2 |
Obiloviny a výrobky z nich
| Potravina | Bílkoviny (g/100 g) |
|---|---|
| Chléb | 5,1 |
| Ovesné vločky | 7,2 |
| Veka | 2,5 |
| Rýže loupaná | 1,6 |
| Mouka bílá hladká | 3,1 |
| Mouka celozrnná | 7,0 |
Nízký obsah vlákniny: méně než 3 g vlákniny na 100g potraviny.
Střední obsah vlákniny: 3-6g vlákniny na 100g potraviny.
Vysoký obsah vlákniny: více než 6g vlákniny na 100g potraviny.